Penyakit mega888 yang di biarkan atau tidak diatasi dengan tepat maka akan berkembang menjadi asam lambung kronis , tentu anda sedikit kebingungan dengan penyakit yang disebut dengan kronis? Dan pada artikel ini kami akan berkongsi ciri-ciri penyakit yang biasa disebut sebagai penyakit ini.

Ciri-Ciri Asam Lambung Kronis Yang Perlu Diwaspadai

Mungkin anda sangat sering mendengar antara akut dan kronik, dan mungkin juga anda mendengar daripada kedua-dua kata tersebut. Akut adalah sakit yang timbul secara mendadak, dan biasanya penyakit ini hanya berlaku dalam masa yang singkat. Walaupun singkat orang yang mengalami sakit akut akan mengalami rasa sakit yang cukup menyakitkan. Dan untuk penyakit kronis adalah sakit yang diderita dalam waktu yang sangat lama, dan penyakit kronis biasanya boleh timbul kapan saja atau boleh dibilang kambuh. Dan inilah beberapa ciri kronik yang perlu anda waspadai.

  1. Nyeri

Rasa sakit yang biasa dialami oleh pengidap penyakit maag, dan biasanya hal ini berlaku di bahagian lambung atau kawasan ulu hati. Rasa sakit ini pun boleh berubah, mula dari ringan hingga berat. Dan sakit ini biasanya akan hilang timbul dan terjadi kapanpun dan dimanapun anda berada, dan nyeri ini akan menjalar hingga ke bahagian bahu, atau lengan di bahagian dada.

  1. Mual muntah

Hal ini pasti terjadi pada penderita maag, dimana hal ini terjadi karena adanya radang di bahagian lambung atau kerana peningkatan asam di bahagian lambung. Dan rasa mual dan ingin muntah ini biasnya dbarengi dengan keluarnya keringat dingin, serta mengencangkan otot perut dan air liur yang meningkat.

  1. Rasa bengah diperut

Bila anda mengalami maag kronis biasanya anda akan sering mengalami bengah dibagianperut anda, dimana rasa ini akan membuat anda tidak nyaman dan menjadi kembung.

  1. Nafsu makan berkurangan

Rasa tidak nyaman diperut itu tadi mampu membuat nafsu makan anda menjadi turun, dimana bila anda memaksakan makan maka anda akan merasa ingin semakin muntah dan mual.

Itulah 4 ciri-ciri daripada penyakit kronis, semoga artikel diatas dapat menambah wawasan anda mengenai asam lambung.